Filipan pentue syntyi 19.10.2011, joten on tässä ollut nyt sitten hieman kiire ja päivityksetkin vähän unohtuneet...

Pentuja syntyi loppujen lopuksi 5, joista 3 urosta ja 2 narttua. Tämä olikin vallan mainio määrä, emon oli helppo hoitaa tuo määrä ja kaikki saivat ravintoa tarpeeksi. Itse synnytys myös meni erittäin hyvin. Hieman itse jännitin sitä, että kun on ekat pennut sillä ja noin alkukantainen rotu, että antaako se tarvittaessa avustaa tai ylipäätään käsitellä pentuja tms. Mutta ei ollut huolta, kyllä minä loppujen lopuksi siis koirani tunnen :-), Filipa oli oma sosiaalinen itsensä! Yöllähän pennut tietysti syntyivät, ensimmäinen tuli noin kahden maissa ja noin viiteen mennessä olivat sitten syntyneet. Kaikki meni hienosti, Filipa puri napanuoriakin itse poikki ja putsasi tosi antaumuksella pennut, antoi hienosti imeä ja maitoa tuli riittävästi.

Nartuille olisi ollut enemmän kysyntää, mutta onneksi uroksetkin sitten löysivät mukavat ja soveltuvat kodit. Pennut olivat luovutuksessa sitten noin viikkoa ennen joulua, ja tiiviisti on pidetty yhteyttä senkin jälkeen  .Pennut kasvoivat mukavan tasaista tahtia, ja oli hauska seurata sitä, että joillain yksilöillä korvat nousivat pystyyn jo huomattavan nuorena ja toisilla vasta paljon myöhemmin, mutta kaikilla on kyllä korvat jo nyt pystyssä (pennuthan ovat tällä hetkellä iältään 3 kk). Samoin oli eroja siinä, että mitä tahtia pidemmän karvan tulo lähti käyntiin, yhdellä oli jo hyvin nopeasti näkyvillä pidempää karvaa ja muille on alkanut vasta nyt selvästi karva pidentyä. Filipalla itselläänhän myös se pidempi karva alkoi tulla vasta siellä 3-4 kk iässä selkeämmin näkyviin, vaikka sen karva on sittemmin ollut todella hyvä ja rodunomainen. Tällä hetkellä kaikilla on karva kyllä mukavasti jo kasvussa.

Pentujen työnimet tulivat joulupukin porojen mukaan, kun luovutusikä oli juuri siinä joulun alla. Pennuista urokset olivat siis työnimiltään Dasher, Comet ja Rudolf, ja narttupennut olivat Prancer ja Vixen. Virallisia nimiä olinkin miettinyt jo ennen synnytystä sen verran valmiiksi, että olin päättänyt nimetä ne Portugalin kuninkaiden ja kuningatarten mukaan (koska Filipan kutsumanimikin on yksi portugalilaisista kuningattarista).

Viralliset nimet muodostuivat siten, että uroksilla on sana kuningas (portug. Rei) ja nartuilla sana kuningatar (portug. Rainha) siinä edessä ja sitten jokin niistä nimistä jatkona. Niinpä siellä virallisella puolella esiintyvät sitten Rei Alfonso, Rei Filipe, Rei Henrique sekä Rainha Leonor ja Rainha Isabela. Kutsumanimet sai toki uusi omistaja keksiä sitten itse.

Pääosin pennut lähtivät ennen joulua uusiin koteihin, paitsi yksi uros odotteli vielä uuteen vuoteen sitä, että omistaja sai työaikojaan paremmi järjesteltyä pennun tuloa varten. Kaikki pennut kotiutuivat hienosti ja lähtivät uusissa kodeissaan reippaasti tutustumaan uuteen ympäristöön. Pennuista kaksi (yksi uros, yksi narttu) muutti Jyväskylän suuntaan, toinen itse kaupunkiin ja toinen ihan lähikuntaan. Yksi uroksista meni Kotkaan ja toinen Kauhajoelle. Toinen nartuista jäikin onneksi tänne Tampereelle, joten saan sitä nähtäväksi ehkä hiukan tiiviimmin, joskin kaikki muutkin kyllä lupasivat tulla käymään ja näytille myöhemminkin. Pentujen kotoalähtö oli kyllä itselleni taas yhtä vaikea kuin aiempienkin pentueitten kohdalla, kyllä siinä aina muutama kyynel väkisinkin vierähtää, kun pennut maailmalle lähettää. Onneksi kodit olivat tosiaan kuitenkin niin hyviä kaikki, että luotan heidän kykyynsä ja taitoonsa hoitaa ja kouluttaa pentunsa hyvin. Pentujen kannalta oli myös mukavaa, että kolmessa taloudessa oli koirat jo ennestään ja nekin, jotka menivät ainoaksi koiraksi, ovat hyvin sopeutuneet yksinolotilanteisiin.

Nyt onkin sitten ollut vallan oudon rauhallista täällä alkuvuosi, kun ei ole pentuja tuossa temmeltämässä. Yksi pennuista ehti kyllä jo poiketa näytillä kertaalleen ja pari muuta on tulossa parin viikon päästä käymään, joten vähän sitä pentuikävää lievittävät. Ja onhan tässä sitten kuitenkin suunnitteilla (aussie) Irenelle vielä yhdet pennut keväälle, joten siinä sitä taas on tohinaa tiedossa. Myös (aussie) Loviisalle on suunnnitteilla ensi vuodelle pentue. Näistä tarkemmin eri kirjoituksessa, yritän tässä alkuvuodesta laittaa lisää tietoa. Irene kyllä jo kovasti hoiteli näitä Filipankin pentuja, heti alkupäivistä alkaen se oli suunnilleen nenä lytyssä siinä pentuaitauksen takana, että koska-oi-koska pääsee pentuja huoltamaan. Laitan kuvan kohta erikseen.